Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Patarimai

ESCHENFELDER daiginimo stiklainiai
150 150 Vegan Pipiras

Pagaliau ilgai laukta ir svajota stiklinė daigykla atvyko pas mane! Trijų stiklainių (po 1l) daigykla yra didelė, tačiau neužimanti daug vietos! Ją galite rasti zaliavalgis.lt parduotuvėje (čia)

Video, kaip ji atrodo galite pamatyti Youtube kanale!
Smagaus video! 🙂

Jeigu jums patiko mūsų VIDEO, sekite mus YOUTUBE kanale (nepamirškite paspausti „skambuti“ jo dėka visus video matysite!), spauskite LIKE, komentuokite, palaikykite ryšį Facebook ar instagram puslapiuose!

 

Prieš šitą daigyklą turėjau paprastą plastmasinę vos 10e te kainavusia iš sėklų parduotuvės. Su kuria reikėdavo žaisti.

Pradėjus daiginti reikėdavo ne tik daigus perplauti, tačiau ir visus indelius. Dažnai būdavo, kad daiginant patys daigai pradėdavo pelyti, mat joje nebuvo jokio plyšio, tam kad oras patektų į vidų.

Ši „Eschenfelder“ trijų litrinių indų daigykla puiki pagalbininkė mūsų šeimai. Ją naudoti ypač paprasta, beri į ją sėklas, užsuki, įpili vandens ir mirkai nurodytą laiką, Išpili vandenį, perplauni ir dedi ant daigyklos, kuri pakreipia reikiamu kampu indelį kurio dėka gali dauginti. Nepamirškite per dieną keliatą kartų perplauti! Paprasta nereikia nieko atsukti nes vanduo lengvai pilansi per dangtelį!

Nepamirškite, kad daigus rinkites būtent daiginimui skirtus. Taip pat, jei nespėjote sudaiginti ir pasibaigė galiojimas, nebijokite, juos naudoti vistiek galite!

Su šia daigyklą daiginsime mėgiamiausius daigus, o kaip konkrečiai daiginsime, rasite posto apačioje „komentarų“ skiltyje – kuri bus tiesioginė nuoroda į konkretų daiginimą!

Apie ją rašo gamintojas:

  • praktiški, neužima daug vietos
  • su nerūdijančio plieno laikikliu
  • su baltu arba rudu keraminiu padėklu vandeniui nuvarvėti

Šiuose puikaus dizaino stiklainiuose galite itin paprastai auginti šviežius žolinių bei ankštinių augalų daigus tiesiog ant savo palangės. Dėka aukštos kokybės medžiagų – stiklo ir nerūdijančio plieno laikiklių – stiklainius labai lengva valyti ir paprasta naudoti. Šiems stiklainiams vietos rasite net mažiausioje virtuvėje.

Pamerkite sėklas vidutiniškai 12 valandų (atsižvelkite į sėklų gamintojo rekomendacijas), tuomet vandenį nupilkite, sėklas perplaukite ir pastatykite stiklainius į laikiklius. Vėliau sėklas rekomenduojama perplauti du kartus per dieną. Sėklų daigai užauga per 4 – 7 dienas, priklausomai nuo jų rūšies, aplinkos temperatūros, šviesos kiekio.

Gamintojas: Eschenfelder GmbH & Co KG, Vokietija.

—->>

Įvairių sėklų mirkymo ir daiginimo laikas:

* Liucerna: Mirkyti 6-8 valandas, daiginimo laikas nuo 5 iki 6 dienų.

* Česnakai : Mirkyti 12 valandų, daiginimo laikas nuo 6 iki 8 dienų.
Česnakų sėklos yra labai kietos, todėl prieš daiginant patartina suminkštinti luobelę. Šiuo tikslu kelis kartus per dieną skalaukite karštu vandeniu (35°C – max. 40°C). Reguliariai keiskite vandenį, kad jis išliktų karštas.

* Ožragė: Mirkyti 8 valandas, sudygsta per 18 val. ar daugiau.

* Spindulinės pupuolės: Mirkyti 6-8 valandas, daiginimo laikas nuo 2 iki 4 dienų.

* Liucernų, ridikų, pankolių sėklas : Mirkyti 6-8 valandas, daiginimo laikas nuo 5 iki 6 dienų.

* Purpuriniai ridikėliai : Mirkyti 5-6 valandas, daiginimo laikas nuo 4 iki 5 dienų.

* Liucernos, pipirnių , raudonųjų kopūstų mišinys: Mirkyti 4-6 valandas, daiginimo laikas nuo 4 iki 6 dienų.

* Lęšiai : Mirkyti 12 valandų, daiginimo laikas nuo 2 iki 4 dienų.

* Raudonųjų dobilų sėklos: Mirkyti 4-6 valandas, daiginimo laikas nuo 5 iki 7 dienų.

* Liucernos, gražgarsčių mišinys : Mirkyti 6-8 valandas, daiginimo laikas nuo 2 iki 3 dienų.

* Brokoliai : Mirkyti 6-8 valandas, daiginimo laikas nuo 5 iki 6 dienų.

* Grikiai: Mirkyti 15-20 minučių, sudygsta per 1-1,5 dienų. Nekepinti grikiai yra baltos / žalios iki šviesiai rudos spalvos, kepintis grikiai yra vidutiniškai rudos spalvos ir jie nesudygs. Nereikia mirkyti ilgiau kaip 20 minučių, nes suges. Skalauti kas 12 valandų.

Beje : Daiginimo stiklainis netinka lipnioms sėkloms (pipirnėms, linų sėmenims, gražgarstėms (rukoloms), bazilikams, ispaninio šalavijo (chia) sėkloms). Šioms sėklų rūšims daiginti rekomenduojama GERM’LINE lėkštutę daiginimui.

 

Avinžirnių paruošimas ir jų traškučiai
768 1024 Vegan Pipiras

Atradus naują meilę avinžirniams, skubu dalintis informacija!

Kaip dauguma jau žinote, avinžirniai yra puikus maisto produktas, turi daug įvairių vitaminų, baltymų, angliavandenių. Puikus produktas iš kurio galite bet ką nustebinti didele patiekalų gausa! Receptų gausa mano puslapyje rasti galite čia ir čia.

Kokoso dubenėlyje matote viršuje mirkytų 200g, o apačioje 500g nemirkytų. Gerai išmirkę avinžirniai padvigubėja!

Avinžirnių maistinė vertė

Kiekis
Kalorijos (kcal) 364
Lipidai 6 g
Sotieji riebalai 0,6 g
Polinesotieji riebalai 2,7 g
Mononesotieji riebalai 1,4 g
Cholesterolis 0 mg
Natris 24 mg
Kalis 875 mg
Angliavandeniai 61 g
Maistinės skaidulos 17 g
Cukrus 11 g
Baltymai 19 g
Vitaminas A 67 IU Vitaminas C 4 mg
Kalcis 105 mg Geležis 6,2 mg
Vitaminas D 0 IU Vitaminas B6 0,5 mg
Kobalaminas 0 µg Magnis 115 mg

Mūsų šeima mėgsta juos labai, iš jų gaminame skrudiname orkaitėje, darome humusą, kepsnelius, rutuliukus, sumuštinius ir naudojame visur kur norime! Šį kartą pasidalinsiu patarimais kaip ruošiu juos ir vienu ypač lengvu receptu.

Atminkite:
1. Virti avinžirniai skirti humusui, sumuštiniams, o mirkyti – kepsneliams!
2. Iš 250g pilnai pavalgome visa šeima!
3. Avinžirnius rekomenduojame skanauti pietums ar vakarienei (geriausias pasirinkimas būtų šis).

Mano avinžirnių paruošimas:

1. Avinžirnius perkame įprastai iš parduotuvės.

2. Juos nuplauname, užmerkiame į filtruotą vandenį.
3. Palieka mirkti apie 24val. Kodėl? Gerai išmirkę avinžirniai mažiną pilvo pūtimą ir lengviau virškinami!
4. Mirkant juos rekomenduojame kas kart perplauti, kad vanduo išliktų skaidrus! Taip pat būdami vandenyje girdisi, kaip traška.

5. Kai išmirksta juos būtina gerai perplauti, aš juos patrinu rankose, kad gerai nusiplautų.

6. Paruoštus avinžirnius galite virti arba kepti.
7. Virti avinžirnius reikia ant vidutinės arba mažos ugnies, virimo trukmė apie 1val. Būtina visas pūtas nuimti iš vandens! Skonis geriasnis avinžirnių tampa!
8. Išvirus avinžirnius atvėsinkite, o nuovirą naudokite kaip kiaušinio pakaitalą.
9. Virtų avinžirnių galite daryti humusą, sumuštinius arba jų traškučius (apie kuriuos sužinosite kiek žemiau).
10. Kepimui naudoti reikia tik išmirkytus, paruoštus avinžirnius.
11. Kepsnelių gaminimui naudokite S formos smulkintuvą arba mėsmalę.

Avinžirnių traškučiai labai lengvai pagaminami, suos naudokite ant salotų, valgykite vienus ar dėkite ten kur norisi!

Įkaitinkite orkaitę iki 180temp.

Paruoštus avinžirnius nusausikite, dėkite ant kepimo popieriaus.

Berkite ant jų norimų prieskonių 2 v.š.
Aš naudojau „vištienos“ (su česnakais, aitri paprika, kmynai, petražolės, ciberžolė, saldžioji paprika, mairūnas, kalendra, morkos, rozmarinai, čiobreliai).Papildomai bėriau druskos „Guerande“.

Avinžirnius išmaišykite, kad pasiskirstytų prieskoniai.
Šaukite į orkaitę 180temp., apie 20-25min. (kartais pamaišant).

Avinžirnių traškučiai paruošti! Jie turi būti vidus minkštokas, o išorė traški.

Skanaus!

Patarimai apie žemės riešutus, bei riešutų sviesto gamyba
614 819 Vegan Pipiras

Žemės riešutus retai kada rasite mano namuose, tačiau, kai jų labai norime, stengiamės visada pirkti eko produktą, nes jis saugus, tikrai nebus genetiškai modifikuotas, perdirbtas ar kitaip apdorotas, kaip dauguma parduodamu parduotuvėse. 🙂

Beje – mūsų mažajam tinkamas tik šie eko riešutai.

Ilgai ieškojau, tačiau atradau eko žemės riešutų didelį 2,5kg svorio! Svarsčiau ar verta imti, paieškojus internete ir pamačius kainas, supratau, kad tai geriausias variantas, koks gali būti.
Norint riešutų mes perkame šią didelę dėžę. Jos užtenka mums metams laiko.Kai norime paskanauti jo, mums pakanka pagaminti 500g riešutų sviesto, o tai reiškia, kad gaminti iš 2,5kg galime net 5 kartus! 😀 Kiekvieną dieną mes jo nevalgome. 🙂

Šie riešutai yra //
plius mūsų pastebėjimai :

* Nesūdyti //
nesuvartosite papildomai druskos

* Neblanširuoti //
neapdoroti kaštais garais / vandeniu, tam, kad nuimti odelę

* Neskrudinti // natūralus

* Lengvo riešutų skonio, subtilaus aromato // kitokio skonio

* Be laktozės //
Veganiški

* Be glitimo //
Alergijos atvėju

Kalbant apie žemės riešutus pateiksiu jums daugiau nei 10 faktų:

1. Suteikia energijos, nes juose yra daug vitaminų, mineralų, maistinių medžiagų bei antioksidantų.
2. E vitaminas apsaugo odą.
3. Turi antioksidanto rezveratrolio – apsaugančio nuo širdies ligų, insulto.
4. Riešutuose yra daug baltymų, ypač aktualu, kas augina raumenų „masę“.
5. Padeda mažinti blogąjį cholesteroli ir tuo pačiu metu padidina gerąjį cholesteriolio kieki organizme.
6. Skanaudami juos gausite B grupės vitaminų.
7. Gausu mineralinių medžiagų – kalio, vario, kalcio, magnio, geležies, seleno bei cinko.
8. Reguliuoja cukraus kiekį.
9. Riešutai turi omega 3 riebalų, kurie sustiprina galvos oda ir plaukus.
10. Į dieną rekomenduojama suvartoti sauja riešutų, tam, kad gauti naudingas medžiagas.

Nepamirškite
, kad tai didžiausias alergenas, todėl nepadauginkite jų.

Renkantis riešutus rinkinės geriau eko produktą / natūralius. Nerekomenduojame pirkti sūdytus ar kepintus riešutus, kurie apdoroti dideliu kiekiu druskos bei riebalais.

Parduotuvėse mažai, tačiau yra kur galima nusipirkti žemės riešutų sviestą be papildomų priedų. Ieškome nebent eko skyriuose. Atsibodus vis ieškoti pradėjau gaminti namuose juos. Ypač paprastai pagaminamas, nors atrodė, kad kiek sudėtingiau.

Atminkite:
1. Tikri geri ir kokybiški riešutų sviestai gaminami tik iš riešutų!!! Nededama jokių maisto priedų, saldiklių ir ypač aliejų. Druska deda tik tie kurie mėgsta druskos prieskonį prie riešutų sviesto!
2. Gaminant riešutų sviestą riešutai turi būti su luobele, ne blanširuoti!

Receptas:

500g eko žemės riešutų
druskos (pagal poreikį, tačiau nebūtina)

Veiksmas:
1. Įkaitinti orkaitę iki 180temp.
1. Riešutus nuplauti vandeniu (galite dubenyje arba po čiaupu palaukti)
2. Palikti kiaura samtyje kelias minutes, tam, kad vandens perteklius pasinaikintu.
5. Į kepimo skardą patiesti kepimo popierių.
6. Ant kepimo popieriaus berti riešutus.
7. Dėti į orkaitę ir kepti 180temp., 10-15min.
8. Riešutai bus pakepinti, kai pradės sklisti skanus kvapas ir jie įgaus gelsvą spalvą.
9. Ištraukti riešutus, atvėsinti.
10. Nulupti. Smagiausia su vaikų kompanija 🙂
11. Galite skanauti / gaminti riešutų sviestą.

Lupimo technika :
1. Riešutus lupti po vieną, dėti į kitą dubenėlį.
2. Į audinio skiaute įpilti juos, trinti rankomis, perrinkti.
3. Paimti nedidelę saują, trinti delnuose, išpilti luobelės likučius.

Kalbant apie riešutus jie turi būti pakepinti, bet ne perkepinti!

Dvi pakepintų riešutų nuotraukos jums:

1. Tamsiai rudi – šie riešutai yra kepinti 20min, tai blogai pakepinti riešutai. Tiksliau pasakius jie perkepę ir iš jų riešutų sviestas nesigaus!

2. Šviesiai rudi – šie riešutai yra kepinti 10-15min, tai ypač gerai pakepinti riešutai. Jie yra kokybiškai pakepinti – pradėjo skleisti savo aliejų. To pakanka, tam kad pavyktų kokybiškai pagaminti riešutų sviestą savo namuose!

Norint pagaminti riešutų sviestą, būtina riešutams leisti visiškai atvėsti. Gerai nulupti be luobelių, paliktos luobelės stovint riešutų sviestui gali priduoti kartumo.

Riešutų sviesto gaminimas:

Gaminimui reikia gero S formos smulkintuvo. Su paprastu rankiniu 700w man asmeniškai nebuvo pavykę pagaminti. Gaminimui naudojau 1400w kombainą. Pagamina per 4-5 minutes.

1. Nuluptus riešutus berti į S formos smulkintuvą.
2. Įjungti ON ir smulkinti. Pradžioje matysite riešutų trupinius.
3. Smulkinant, keisis formą. Norės viską susukti į vieną rutulį (gamindama su 1kg riešutų viską susuką į didelį rutulį.)

4. Iš gumulo pradeda plakti link vientisos masės.
5. Riešutų sviestas su mažų riešutukų prieskoniu.
6. Paruoštas kokybiškas riešutų sviestas.

Geros tekstūros riešutų sviestas paruoštas ir galite skanauti! Skanaukite su vaisais, duona, ant košių ir dar daug ko. Laukite, bus idėjų ne viena!

Skanaus!

Espring vandens filtras
765 1024 Vegan Pipiras

Naujas mūsų šeimos draugas. Gersime kokybišką, skanų ir sveiką vandenį! Viską apie jį galite paskaityti temoje „Vanduo“ (nuoroda čia).

Kepimo milteliai
1024 765 Vegan Pipiras

Kepimo milteliai

Reikia:
4 v.š kepimo sodos
8 v.š eko tapijokos krakmolo / arba eko kukurūzų krakmolo
2 v.š citrinos rūgštelės

Veiksmas:
Citrinos rugštelę sumalame kavamale iki miltelių. Visus produktus gerai sumaišome ir persijojame. Laikome uždaromam stikliniam indelyje.

p.s svarbu naudoti sausus produktus bei indus, nes susilietę su skysčiu milteliai ims reaguoti. Taip pat rekomenduoju bandyti dėti receptuose 2 a.š kepimo miltelių.

3 produktų vegan parmezanas (labai lengvai pagaminamas)
1024 765 Vegan Pipiras

Turėjau namuose anakardžių, mielių dribsnių ir druskos. Todėl nusprendžiau pagaminti namuose vegan parmezaną! Paprasčiau nei atrodo iš pirmo žvilgsnio!

Parmezanui reikia:

1 puodelio anakardžių

6 v.š mielių dribsnių (naudojau su B12)

0,5 a.š rupios druskos „alpen bergkern“ (druskosnamai.eu)

 

Veiksmas: Vienintelis dalykas ko reikia tai kokteilinės. Sausus anakaržius dėti į kokteilinę, berti mielių dribsnius ir druskos. Sumaišyti iki vientysos masės (naudojau 1 greitį). Dedame į uždaromą stiklinį indelį ir naudojame kada norime pabarstukų!

Skanaus!

Patarimas : pievagrybių kepimas
1024 765 Vegan Pipiras

Iš mano šeimynėlės pastebėjimų : 

Pievagrybiai mūsų šeimynėlė mėgsta labai. Norint išsirinkti šviežius būtina pirkti tik baltus! Kuo baltesni ir švariasni, tuo jie šviežiasni yra. Geros kokybės / šviežūs pievagrybiai gali išstovėti savaitę laiko šaldytuve ir jiems nieko nenutiks. Nusipirkus ne pirmos jaunystės pievagrybius , palaikius kelias dienas jie patamsėja, juo juodesnis tuo didesnė tikimybė, kad jis jau nebe valgomas.  Taip pat plaunant pievagrybius nerekomenduojame juos laikyti ilgai pakišus po vandeniu, nes jie kaip kepminės prisigers vandens ir kepimą prailgins!

1. Supjausčius pievagrybius griežinėliais (taip patogiau su maisto kombainu, pasirinkus nuo 1-6mm storio, tačiau šį kartą pjausčiau su peiliu). Dėti su nedideliu kiekiu aliejaus į keptuvę pievagrybius. Uždengti dangčiu ir laukti kol atsiras vandens!

 

 2. Jeigu mėgstate dėkite pjaustytų porų, uždenkite dangtį ir „kepinkite“ vandenyje. Kuo daugiau jų tuo skaniau!

3. Atidengti dangtį , 1 kartą pamaišykite, nustatyti didžiausę ugnį ir laukti kol išgaruos visiškai vanduo!

   

Kaip išgaruoja visas vanduo pievagrybiai yra paruošti valgymui, nepamirškite įdėti druskytės!

Skanaus!

P.s Ar žinojai kad 100 g pievagrybiuose yra:

• Vitaminas C – 2 mg
• Vitaminas B12 – 0,26 mg;
• Nikotino rūgštis – 0,5 mg;
• Pantoteno rūgštis – 6,2 mg;
• Folio rūgštis – 0,016 mg;
• B1 ( Tiomin ) – 0,1 mg
• B2 ( riboflavinas) – 0,4 mg;

Šie grybai yra puikus mineralų šaltinis. Mineralų kiekis 100 g:

• Fosforas – 75 mg;
• Kalio – 620 mg;
• Geležies – 1 mg;
• Cinkas – 0,2 mg;
• Natrio – 7 mg.

Jackfruit – apdorojimas
1024 765 Vegan Pipiras

Jacfruit – tai žalias duonvaisius sūryme.

Konservuoto vaisiaus sudėtis : Jackfruit, druska ir vanduo.

Nors konservuotame produkte nėra papildomų priedų, tačiau turi specifinę rugštelę, kuri vieniems patiks, kitiems ne. Todėl nusprendėmė parodyti, kaip apdoroti jį, kad neliktų jos.

Įsigyti galite Vegan Life puslapyje!

  1. Atidaryti duonvaisių

2. Sudėti į indą, įpilti vandens.

3.  Rankomis suplėšyti. Perplauti taip, kad vanduo būtų švarus, Palikti švariame vandenyje 1-2val.  /

norint didelių gabalų, perplauti, ir palikti švariame vandenyje.

4.  Po 1-2 val. perplauti, nusausinti. Vaisius bus be rūgštelės. Galite naudoti.

5. Tokio tipo vaisių galite naudoti : burgeriams , kepsneliams, ar bet kur kitur kur norisi jo!

Skanaus!

Vynuogių plovimas / šaldymas (patarimai)
768 1024 Vegan Pipiras

Norint išlaikyti vynuoges gražias, kokybiškas, visos jos yra apdorojamos pesticidų ir kitų teršalų. Todėl mūsų šeima jų neperkam dažnai, tačiau atradus jų pigių pvz. 7kg už 3e, tikrai verta imti!

Vynuoges valgome nuplautas, džioviname (apie tai čia) ir žinoma šaldome!

Smiley face

1 apdorojimo būdas:

a) Vynuogių gerai nuplauti po tekančiu vandeniu. Paliekant vynuoges ant kekės.

b)  Vynuoges sudėti į didelį indą.

c)  Ant vynuogių pilti 1-3 v.š valgomos sodos (priklausomai nuo vynuogių kiekio)

d) Į indą pilti šalto vandens, kad viskas gerai apsemtų. Pamaišyti atsargiai. Palikti vynuoges 24valandas mirkti vandenyje! Soda per tą laiką atliks labai gerą „darbą“ iš vynuogės liks švarios.

Svarbu atminti :  nepalikite ilgiau „sodos vandenyje“ daugiau nei 24val, nes jos bus su sodos skoniu!!!

e) Po 24 valandų vynuoges ištraukite iš „sodos vandens“, preplaukite.

2 apdorojimo būdas:

a) Vynuogių gerai nuplauti po tekančiu vandeniu. Paliekant vynuoges ant kekės.

b)  Vynuoges sudėti į didelį indą.

c)  Ant vynuogių pilti 1-2 v.š praskiesto indų ploviklio „Dish drops“.

d) Į indą pilti šalto vandens, kad viskas gerai apsemtų. Pamaišyti atsargiai. Palikti vynuoges per naktį mirkti vandenyje!

e) Po nakties vynuoges gerai išplaukite!

Paruoštas vynuoges galite skanauti vienas, dėti ant košės ir pan. Taip pat likusias vynuoges sudėti į šaldymo indelį ir dėti į šaldiklį. Jos bus nuostabaus skonio, galėsite mėgautis ilgiasnį laiką.

Skanaus!

Kanapinė / Kanapinė druska / VIDEO
150 150 Vegan Pipiras

Puikus būdas panaudoti kanapių sėklas
Kuo įdomesnis skonis, tuo labiau mums patinka 🙂

Sudėtis:
2 x 1/4 puod. kanapių sėklų (Hemper Oil, tai išskirtinės, lietuviškos sėklos)
1 a.š himalajų druskos

Veikmas:
Sėklas sumalti kavamale ir turėsite kanapinę.

IMG_20170104_112940
O iš 3 v.š maltų sėklų sumaišyti su 1 a.š himalajų druskos, gausite kanapinę druską.

IMG_20170104_112905

Tai puikus prieskonis, berti galite bet kur – salotų, sumuštiniam ir kita.

Skanaus!

Valgomas avokadas
1024 576 Vegan Pipiras

Kaip aš tikrinu, kada yra avokadas sunokęs?